Groot-Brittannië - Erwtensoep met extra bacon

London Calling

De Britse keuken verandert. Zelfs chefs zoals Jamie Oliver, vooral bekend om zijn stevige - en zeer smakelijke - recepten waarbij er niet zuinig wordt gedaan met boter, room en spek, richt zich in zijn nieuwe boek op het onderwerp superfoods. Desondanks blijven nationale gerechten zoals fish and chips, de Sunday Roast of Chicken Tikka Masala populair en bepalend voor het eten in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de keukens van Engeland, Schotland, Wales en Ierland, hoewel de verschillen niet erg groot zijn en zwaar voedsel overal de boventoon voert. Zoals altijd is de balans doorslaggevend. Comfort Food Feeling kan het beste met een aantal superfoods worden gecombineerd. Zoals bij de New British Cuisine. Er wordt gebruikgemaakt van hoogwaardige ingrediënten en traditionele recepten worden innovatief toegepast. Zoals bij de erwtensoep met extra bacon. Heerlijk!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram groene spliterwten
  • 2 grote en in ringen gesneden preien
  • 2 grote en geschilde winterwortelen
  • 250 gram schoongemaakte champignons
  • 1 grote geschilde en in blokjes gesnedenaardappel
  • 250 gram gekookte en gerookte spekblokjes
  • 16 plakjes spek
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 rundvleesbouillonblokjes

Week de groene spliterwten in ruim water voor een uur. Na een half uur kunt u de erwten afgieten.
Schil de groentes en aardappelen, snijd vervolgens fijn.
Neem een grote pan met 1,5 liter water en doe hier de groenten, aardappel, bouillonblokjes en splinterwerten in.
Breng de pan aan de kook en bak ondertussen de spekblokjes in een koekenpan knapperig bruin. 
Pak een grilpan om de plakes spek te grillen en lekker krokant te maken.
Voeg de spekblokjes toe aan de pan met soep en laat op een laag pitje voor 4 uur sudderen.
Roer af en toe wel goed om!

Tip: Het meest ideale is de pan met soep op een ouderwets oliestelletje klaar te maken! en het goedkoopste en veel lekkerder. 

De soep is klaar!

We nemen deze mooie porseleinen soepkom van Villeroy & Boch. De kom heeft een schuine bodem, zodat de soep tot de bodem opgegeten kan worden. Daarnaast is het kleinere kommetje, dat vast zit aan de soepkom, perfect voor bijserveren van de spekplakjes.

Eet smakelijk!